Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Jakub Malý: Díky basketbalu jsem potkal spoustu skvělých lidí

14.05.2020 | Michal Holeš

Dočasný šéftrenér mládeže. Skromný Kuba Malý nemá rád označení šéftrenér. Říká, že jen pomáhá klubu, než se najde někdo, kdo to převezme. Jeho nadřízení, ale i kamarádi a spolupracovníci to však vidí jinak. Pracovitý a skvělý chlap, který miluje basketbal nám odpovídal na otázky ohledně minulého ročníku, náboru dětí, přátelství v basketbale, ale i plánech do budoucna.

Kubo, první ročník ve funkci hlavního trenéra skončil předčasně a nestihly se tak dohrát soutěže. Jaké tedy bude hodnocení mládežnické sezóny?

Nejsem hlavní trenér v pravém slova smyslu. Po uvolnění této pozice jsem převzal organizační náležitosti této funkce a doufám, že se nám brzy podaří obsadit tuto pozici naplno, tak aby byl pro trenéry zajištěn komfort a podpora jakou si zaslouží. V sezóně mládežnických družstev se dá najít řada pozitivních, i těch méně pěkných momentů. Velkým plusem je počet hráčů a hráček, kteří letos vstřelili své první body a dosáhli svých prvních vítězstvích. Doufám, že si tyto okamžiky zapamatují a přidají ještě spoustu dalších. Něco so pochopitelně i nepodařilo. Například rozpad B-týmu U17. Věřím, že se nám podaří se z neúspěchů poučit a v příští sezóně budeme jako BC Benešov ještě lepší.

Po chudších letech se nyní v přípravce vyrojilo spoustu dětí. Dá se říct, že v posledních letech začíná opět basketbalový boom?

To „nyní“ je potřeba vztáhnout na delší časové období. K obratu zaveleli Radim Klein a Ondra Zahradníček, kdy již při náboru holek 2007 a 2008 ukázali, že lze přípravku takřka přeplnit. Radim pak pokračoval i v pozici hlavního trenéra, Ondra prokázal vynikající organizační vlohy, a tak se podařilo naplnit i mladší kategorie. V takto nastaveném systému náborů a školních turnajů bychom chtěli pokračovat i nadále.

Mohl tomu pomoci i nedávný úspěch basketbalové reprezentace na mistrovství světa?

Obnova zájmu o basketbal v Benešově se datuje již šest let před loňské MS. Každopádně úspěch našich reprezentantů byl takový, že o basket projevila zájem řada dětí, aniž by „prošly“ náborem.

Zpátky do Benešova. Kolik dětí vlastně každý rok připravujete na dráhu sportovce a basketbalist(k)y?

To se dost liší dle jednotlivých ročníků. Momentálně hraje basketbal za BC Benešov přes 200 dětí, většina v mladších kategoriích.

Ty osobně jsi vedl kategorii chlapců U17. Jaké pořízení je s těmito skoro dospělými dětmi (úsměv)?

Ti kluci jsou fajn, samozřejmě nejsou dokonalí (úsměv), ale trénování s nimi mě baví. Upřímně si myslím, že by mohli být basketbalově lepší, ale jsou prvním týmem, který vedu od minižáků, a tak bohužel „vyžrali“ řadu trenérských chyb. Velkou radost mi ale dělá, že kluci spolu fungují mimo hřiště. Navíc ochotně pomáhají u stolku, pískají…

Jak se vám v sezoně dařilo? Co se podařilo, co by naopak mohlo být lepší?

V neúplné tabulce jsme byli průběžně šestí z deseti. Pokud by se sezóna dohrála, tak bychom ale asi skončili osmí. Mrzí mě několik těsných proher, mohli jsme mít o tři až čtyři výhry více. Oproti minulým sezónám se zlepšila bojovnost a nasazení. Zapracovat musíme hlavně na obraně a lepším procentu střelby z delší vzdálenosti.

Jaké plány máte, co se týče trénování, do budoucna?

S tímto týmem mě ještě čekají dvě sezóny v kategorii U19, pak se uvidí, co bude následovat.

Jaká je vůbec vize trenérského řemesla u basketu v Benešově? Vychovat basketbalový talent nebo nabídnout všem dětem kvalitní sportovní přípravu a hezké vzpomínky na dětské léta?

Osobně bych byl rád, kdyby se nám podařilo minimalizovat úbytek hráčů na přelomu žákovských a dorosteneckých kategorií. Není to jednoduché a jestli se to podaří, se ukáže až po letech. Myslím, že by to vedlo k návratu ligových (případně extraligových) dorosteneckých soutěží do Benešova.
Cílem tedy je ukázat co nejvíce hráčům a hráčkám kouzlo basketbalu a udržet je u našeho krásného sportu až do dospělosti. Pokud se objeví výjimečný jedinec, tak jeho talent samozřejmě maximálně podporujeme. Pokud má na vyšší soutěž, než se hraje v Benešově, tak nebráníme hostování ve vyšších soutěžích. Za mě by to ale mělo být až od kategorie U15 výše.

Ty jsi krom trénování dokázal letos i hrát za A tým mužů. Jak jsi to skloubil časově?

Upřímně, těžko. Měl jsem asi nejvíce absencí na trénincích a zápasech v kariéře. Hrací víkendy se překrývaly, a tak jsem vždy musel hledat cesty jak skloubit zápasy U17 a mužů. V chlapech je skvělá parta, a tak jsem se každého zápasu a tréninku vzdával jen nerad.

S muži jste letos chtěli po dlouhé době překročit ošidné čtvrtfinále, soupeřem vám měl být Liberec. Nakonec z toho sešlo, předpokládám, že jste byli samozřejmě zklamáni.

To je pravda. Letos jsme cítili šanci na výhru v playoff. Jsou ale důležitější věci. Třeba zdraví, a tak všichni rozhodnutí o nedohraní soutěže chápeme.

Podaří se vám udržet stejný tým i pro další ročník?

Myslím, že chuť mají všichni. Uvidíme, jak se projeví pracovní a rodinné povinnosti.

Nyní rezonuje jméno Vojty Hrubana, který nastřílel v Champion League nejvíce bodů. Ty si ho určitě pamatuješ, i když jsi byl tehdy „mladý zobák“. Jak na něho vzpomínáš?

Tak Vojta je ještě o tři roky mladší (úsměv). Už od minižáků mám kliku na fajn spoluhráče. Vojta do toho úplně zapadá. Je to pracovitý, milý člověk a výborný basketbalista.

Vojta Hruban i předběžně přislíbil účast na oslavách 40 let klubu. Z nich samozřejmě sešlo a pravděpodobně se přesunou až na příští rok. Těšil ses jak si proti „starým“ známým zahraješ?

Těšil. Doufám, že když akce nevyšla k narozeninám klubu, tak vyjde někdy v budoucnu při jiné příležitosti. Jsem opravdu vděčný za to, kolik jsem díky basketbalu potkal skvělých lidí, jak těch benešovských, tak těch mimo naše město.

Není asi tajemstvím, že pracuješ jako zástupce ředitele na gymnázium. Jaká je teď tvoje denní náplň?

Práce, rodina, basket. To je asi stejné pro všechny basketbalové nadšence (úsměv).

Máš nějaký vzkaz pro veřejnost, kamarády baskeťáky a děti, kteří všichni postrádají hru pod koši?

Bavili jsme se o dětech, ale musím zmínit i dospělé, konkrétně trenéry, organizační pracovníky, nadšené a pomáhající rodiče. Bez vás by BC Benešov fungovat nemohl. Díky za vaší práci a nasazení!
Vzkaz pro hráče? Makejte přes léto na sobě, ať jsme příští sezónu lepší!

Děkuji za rozhovor

 
Aktuální články
Poslední utkání před MČR starší minižákyně U13 zvládly

Poslední zápas Nadstavby A středočeského krajského přeboru odehrály v odloženém čtvrtečním utkání starší minižákyně proti...

 
Play-off 2.ligy žen pokračuje již tuto sobotu na Dukle

Ženy A přešly v 1.kole play-off 2.ligy celkem lehce přes TJ Lokomotivu Liberec. 

 
Mladší minižákyně U12 uspěly v Brandýse

V neděli 14.4. se mladší minižákyně představily v Brandýse v dalších dvou utkáních krajského přeboru.

 
Starší minižákyně U13 hrály doma s HBéčkem a Kladnem
 
Poslední dva zápasy sezóny odehráli starší žáci U15
 
Starší minižákyně U13 na turnaji ve Francii
 
Starší minižáci U13 postupují na turnaj Final 4 ze 3.místa
 
Kadetky U17 si připsaly v lize pohodové výhry
 
Turnaj Šmoulinky hráli v neděli naši minižáci opět na gymplu
 
Po velikonočním turnaji byli mladší žáci U14 v lize úspěšní
 
Zápasy
2.LIGA skupina A | Neděle 10.12.2023
12. kolo
Tigers České Budějovice - BC Benešov
 
2.LIGA skupina A | Sobota 06.01.2024
13. kolo
BC Benešov - Jiskra Domažlice
 
2.LIGA skupina A | Sobota 20.01.2024
15. kolo
Sokol Vyšehrad - BC Benešov
 
2.LIGA skupina A | Neděle 21.01.2024
16. kolo
TJ Sokol Kbely - BC Benešov
 
2.LIGA skupina A | Sobota 10.02.2024
17. kolo
BC Benešov - SKB Rokycany
 
2.LIGA skupina A | Neděle 11.02.2024
18. kolo
BC Benešov - BK Plzeň B
 
 
BC Benešov & eSports.cz RSS