Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Doba bramborová aneb dívky U12 opět na Mistrovství ČR úspěšné

11.05.2023 | Roman Beneš

Po úspěšném MČR U11G v Ostravě čekal také naše mladší minižákyně U12G vrchol sezony v podobě Mistrovství ČR a poměření sil s nejlepšími celky v republice na turnaji organizovaném pražskou Slovankou.

Podobně jako na U11G jsme věděli, že úvodní zápas s Ostravou bude klíčový pro celkové hodnocení turnaje a pro postup ze skupiny do dalších bojů play off a dále o umístění.

 S týmem SBŠ Ostrava jsme se potkali na zářiovém turnaji Tygrů Praha, kde jsme byli úspěšnější, ale věděli jsme, že nás čeká vyrovnaný soupeř, preferující podobný basket jako my, tedy rychlostní s týmovým pojetím s výbornou obranou a spoluprácí. Od začátku se nám dařilo praktikovat naši hru a udržovali jsme si neustále mírný náskok. Soupeřovi nejlepší hráčky v každé pětce však v druhém poločase začaly brát více hru do svých rukou a odstoupily od kolektivního pojetí, což byla voda na mlýn pro naše obranářky a výzva pro zbytek týmu, který šanci využil, bodově odskočil a zaslouženě jsme mohli slavit první důležité vítězství turnaje. Nejlepší naše hráčka v utkání byla vyhlášená Eliška Dolejší.

BC Benešov – SBŠ Ostrava 41:33

Hned po obědě a jedné zápasové pauze nás čekal vítěz kvalifikace Severních Čech, Litoměřice, o kterých jsme příliš informací neměli, ale podle zkušené trenérky a třech fyzicky velmi vyspělých hráček jsme opět předpokládali tvrdý a vyrovnaný boj. Právě na vysoké a pomalejší hráčky jsme chtěli hrát naše rychlostní pojetí, ale únava z prvního zápasu a oběd nás v tom evidentně brzdily a tak jsme se dostávali do pomalejších sobojů jedna na jedna, kde jsme výškově a hmotnostně trochu ztráceli. První čtvrtka končila „plichtou“ 10:10, v druhé jsme odskočili na rozdíl 8mi bodů a ve třetí jsme ještě drželi nadějný 6ti bodový náskok. Jenže v závěrečné fázi nás soupeř začal dohánět, nervozita nás lehce svazovala a soupeř nás dotahl na rozdíl jediného bodu, kdy celé 4 minuty jsme nedokázali vstřelit koš, než konečně zaskorovala Ema Popová (U11G). Ve vypjaté koncovce kde se to tahalo tzv.koš za koš, jsme nakonec uhájili nejtenčí jednobodové vítězství a významně si oddychli. Po odeznění emocí a snížení tepu na rozumnou úroveň všech přítomných diváků, hráček i trenérů jsme mohli zajásat a slavit nadějné 1. místo ve skupině C, které nám přisoudilo do play off pořádajícíc Slovanku Praha, 2.tým ze skupiny A a stejně tak z pražské kvalifikace. Nejlepší naše hráčka v utkání byla vyhlášená Lucie Mrvová.

BK Lvice Litoměřice – BC Benešov 37:38

První den byl tedy veleúspěšný a mohli jsme si naplno užít večerní slavnostní zahájení s úžasným vystoupením se švihadly skupiny Rebels O.K. a vyslechnout Českou národní hymnu.


Druhý den jsme tedy papírově vstupovali do čtvrtfinále jako mírný favorit, nicméně velmi obezřetně, jelikož pražská soutěž je mnohem vyrovnanější než středočeská.

Famozním vstupem jsme soupeřky totálně rozložili a vyhráli první čtvrtku 23:3, kde největší příspěvek a skvělé nájezdy předvedla zj. Amálka Slánská, která se stejně jako vloni stala tahounkou čtvrtfinále a tyto zápasy jí evidentně sedí. Druhou čtvrtku jsme sice o bod prohráli, ale rozdíl 19ti bodů v nás uchovával potřebný klid. Pak zase zaúřadovala naše první pětka a odskočili jsme během předposlední čtvrtiny na 33 bodů a zápas v klidu dohráli se všemi dívkami z lavičky, co se třeba v předchozích vyhrocených zápasech na hřiště nedostaly. Nejlepší naše hráčka v utkání byla vyhlášená Amálka Slánská.

BC Benešov – Basket Slovanka 54:27

Semifinále a náš známý soupeř z loňského čtvrtfinále Tygři Praha. Tentokrát ovšem favorit na medaile dorazil posílen o další 2 rozdílové hráčky, později vyhlášené do All Stars a MVP.

Nezačali jsme ale vůbec špatně a soupeřky evidentně zaskočili a vyvedli z koncentrace. Jenže slibný náskok 11:3 jsme drobným polevením v závěru první části lehce ztratily na 11:5 a nechali sokyně opět napít živé vody. Pak začala řádit na straně Tygřic zj. Ema Kutinová a překlopila vedení na svoji stranu 21:19. V poločase jsme věřili, že si zpět vezmeme vedení, ale pražský tým nabral sebevědomí, přitlačil v obraně a navýšil náskok na, v tu dobu ještě hratelný rozdíl 3 bodů. Nám ale několik sporných momentů, zbytečných ztrát, nedaných „šoupáků“ a technických chyb sebral veškeré fyzické a zj.psychické síly a soupeř nás v poslední části doslova převálcoval. Přesto jsme dohráli zápas se vztyčenou hlavou, protože za takový výkon a nasazení by se nemohl nikdo stydět. Hráčky navíc sklidily potlesk před celou halou a uznání. Postup do finále byl opravdu na dosah a naše předvedená hra se musela líbit mnohem víc, než tvrdá hra basketbalové školy, založená zj. na individuálních výkonech pár rozdílových hráček. Nejlepší naše hráčka v utkání byla vyhlášená Lucie Lazárková.

BC Benešov – Tygři Praha 32:53

Druhý den byl tedy úspěšný jen na půl, ale holky byly odhodlané dát zbytky sil i do zápasu o medaili, proti loňským vícemistriním z Pardubic, které jsme dokázali začátkem sezony jednou porazit, bez jejich dvou nejlepších hráček. V přípravě před MČR, při nedávném Final four, jsme prohráli až v závěru, po dramatickém vývoji, o pouhých 12 bodů.

 

Zápas o bronz jsme začali opět fantasticky, nicméně jsme vůbec nevyužili velké množství faulů soupeřek při střelbě a tresný hod porměnili jen 1 ze 6ti, což zapříčinilo těsnou prohru první čtvrtky 12:14, místo toho, abychom v klidu vedli. V druhé části jsme se prosadili pouze dvěma koši, zatímco soupeř jich přidal 22 a bylo tzv.po zápase. Ve třetí čtvrtce nás opět trochu nepodržely trestné hody 10/4 a velké množství ztrát, pramenící opět zj.z nervozity a únavy. Poslední fázi zápasu jsme tedy zahalovali 24 bodovým rozdílem v náš neprospěch. Na naší straně si nakonec zahrály všechny hráčky lavičky. Nejlepší naše hráčka v utkání byla vyhlášená Václava Zatloukalová.

BK Studánka Pardubice – BC Benešov 57:28

Turnaj MČR U12G byl takovou drobnou paralelou turnaje U11G v Ostravě, kde jsme rovněž zahajovali úspěšně s Ostravou, taktéž jsme vyhráli skupinu a probojovali se do bojů o medalie a nakonec vezeme domů krásné 4., byť trochu neoblíbené „bramborové“ místo.

I tak je třeba brát tento výsledek s respektem jako obrovský úspěch pro takto malé město, kdy se již zcela jasně můžeme srovnávat s absolutní špičkou v Republice a krajskými městy s daleko širší základnou a ligovými kluby. Zcela patrný rozdíl Pardubic a Hradce Králové z loňského ročníku byl od loňska tedy částečně eliminován a je vidět, že jdeme správným směrem a holky na sobě zamakaly. Důležité je zj.to, že se nikdo z hráček nezranil a příští rok bychom si rádi stejnou akci rádi zopakovali.

Nejlepší hráčkou BC Benešov v turnaji byla vyhlášená Eliška Dolejší a do All Stars se probojovala Václava Zatloukalová. Oběma gratulujeme!

Poděkování tedy patří hráčkám, za skvělou reprezentaci, týmového ducha, fair play, respekt k soupeři a vůbec přístupu k tréninku a partě v průběhu celé sezony. Stejně tak je třeba poděkovat rodičům, kteří jsou již nedílnou součástí našeho týmu, skvěle, neúnavně a v rámci slušného chování fandí a dokáží celý náš tým podporovat jak na palubovce, tak i mimo ní a zajišťují kompletní servis.

Věřím, že všem tato akce opět přinesla spoustu krásných zážitků a emocí a když to dobře dopadne, tak se budeme v příštím roce ucházet o pořadatelství této věkové kategorie, tedy v příštím roce MČR pro U13G.

 
Aktuální články
Poslední utkání před MČR starší minižákyně U13 zvládly

Poslední zápas Nadstavby A středočeského krajského přeboru odehrály v odloženém čtvrtečním utkání starší minižákyně proti...

 
Play-off 2.ligy žen pokračuje již tuto sobotu na Dukle

Ženy A přešly v 1.kole play-off 2.ligy celkem lehce přes TJ Lokomotivu Liberec. 

 
Mladší minižákyně U12 uspěly v Brandýse

V neděli 14.4. se mladší minižákyně představily v Brandýse v dalších dvou utkáních krajského přeboru.

 
Starší minižákyně U13 hrály doma s HBéčkem a Kladnem
 
Poslední dva zápasy sezóny odehráli starší žáci U15
 
Starší minižákyně U13 na turnaji ve Francii
 
Starší minižáci U13 postupují na turnaj Final 4 ze 3.místa
 
Kadetky U17 si připsaly v lize pohodové výhry
 
Turnaj Šmoulinky hráli v neděli naši minižáci opět na gymplu
 
Po velikonočním turnaji byli mladší žáci U14 v lize úspěšní
 
Zápasy
2.LIGA skupina A | Neděle 10.12.2023
12. kolo
Tigers České Budějovice - BC Benešov
 
2.LIGA skupina A | Sobota 06.01.2024
13. kolo
BC Benešov - Jiskra Domažlice
 
2.LIGA skupina A | Sobota 20.01.2024
15. kolo
Sokol Vyšehrad - BC Benešov
 
2.LIGA skupina A | Neděle 21.01.2024
16. kolo
TJ Sokol Kbely - BC Benešov
 
2.LIGA skupina A | Sobota 10.02.2024
17. kolo
BC Benešov - SKB Rokycany
 
2.LIGA skupina A | Neděle 11.02.2024
18. kolo
BC Benešov - BK Plzeň B
 
 
BC Benešov & eSports.cz RSS